Akne

Mastna koža in akne se najpogosteje pojavijo v času pubertete med 13. in 15. letom starosti. Od 80 do 90 % najstnikov ima težave z aknami.

Vse pogosteje pa opažamo akne v odrasli dobi po 25. letu starosti, predvsem pri ženskah. Akne se lahko pojavijo tudi pri novorojenčku, zaradi materinih androgenih hormonov v krvi in izzvenijo do prvega leta starosti. Če se pojavijo v predpubertetnem obdobju, je potrebno izključiti obolenje oz. moteno delovanje spolnih žlez oz. spolnih hormonov.

Akne

Mastna koža je posledica povečanega izločanja loja. Na povečano izločanje loja vplivata dedna nagnjenost in androgeni spolni hormoni, ki se izločajo v večjih količinah v času pubertete. Do povečanega izločanja loja pa lahko pride pri nekaterih obolenjih živčevja, obolenjih jajčnikov,  uživanju nekaterih zdravil ali psihičnem stresu.

Za nastanek aken je v puberteti glavni vzrok povečano  izločanje androgenih – spolnih hormonov, medtem ko na nastanek aken v odrasli dobi vplivajo uporaba neprimerne kozmetike in ličil, ter psihični stres. Vpliv hrane na razvoj aken še ni popolnoma pojasnjen. Najnovejše raziskave kažejo na vpliv hrane z visokim glikemičnim indeksom in mlečnih produktov na razvoj aken. 

Mastna koža še ne pomeni aknava koža. Zaradi povečanega izločanja loja se koža sveti, podobno kot če bi si na kožo nanesli olje. Pogosto pri mastni koži tudi vidimo razširjene pore- gre za razširjena izvodila lasnih mešičkov, ki so izpolnjena z lojem.

Akne pa nastanejo zaradi prepletanja štirih dejavnikov. Zaradi povečanega izločanja loja, motenega poroženevanja kože ob lasnem mešičku, okužbe z bakterijo Propionebacterium acnes in vnetja. Akne se lahko kažejo v obliki komedonov - ogrcev, ki so lahko beli (zaprti) ali črni (odprti), vnetih papul (rdeče bunčice), pustul (rumene bunčice) in nodusov (vneti vozliči nad ali pod kožo). 

Kako in zakaj nastanejo akne?

Zaradi močnejšega poroženevanja izvodil lojnic ob lasnih foliklih pride do zapore izvodila, ki prepreči izločanje loja na površino, kar se na površini kaže z belim čepkom, govorimo o zaprtem komedonu. Loj zaradi pritiska novonastalega loja sili navzven, izvodilo se razširi, keratotični čepek odpade in nastane odprti komedon, ki je na površini črn, v pogovornem jeziku govorimo o ogrcu. Zaradi kopičenja loja in razmnoževanja bakterije P. acnes pride do vnetja, ki se kaže kot rdeča bunčica, ki je na pritisk boleča. Ko se izvodilo ali žleza zaradi pritiska razpoči nastane gnojni mehurček- pustula oz. v pogovornem jeziku mozolj. Kadar vnetje vztraja v izvodilu in žlezah lojnicah vidimo na površini večjo izboklino, ki je na pritisk močno boleča, gre za vnet nodus oz. v pogovornem jeziku za podkožni mozolj. Vnet nodus lahko zaradi pritiska poči in se zlije s sosednjimi, nastanejo večja vneta področja, gre za ciste, redko abscese, ki običajno zacelijo z brazgotino. 

Kdaj k zdravniku?

Mastna koža in akne še ne pomenijo bolezenskega stanja. Pri mastni koži je potrebno zdravljenje kadar se pojavijo zapleti kot so vnetje z rdečino in luščenjem na seboroičnih predelih kože- to so mesta kjer je največ lojnic, kot so lasišče, obrvi, med obrvmi, rob vek, nazolabialne gube (gube med nosnim krilom in kotički ust), mentolabialne gube (gube med ustnim kotom in brado), nad prsnico in zgornji del hrbta. 

Pregled pri dermatologu je redko potreben in se svetuje, kadar izbrani zdravnik bolezni ne prepozna ali je z njegove strani predpisano zdravljenje neuspešno. 

Pomembno je vedeti, da se mastne kože ne da ozdraviti in da se lahko vnetje ponavlja.

Pri aknah je odvisno v katerem starostnem obdobju se pojavijo. Kadar se akne pojavijo v zgodnjem otroškem obdobju, je potrebno otroka čimprej napotiti k dermatologu, saj je pomembno, da se izključijo druge bolezni in čimprejšnje zdravljenje. V puberteti se svetuje pregled pri izbranem zdravniku v primeru močno izraženih sprememb ali vpliva na socialno življenje najstnika. Pregled pri dermatologu je potreben kadar zdravljenje s strani izbranega zdravnika ni uspešno ali pri zelo hudih aknah z močnim vnetjem, ter posledičnim brazgotinjenjem- konglobatne akne, fulminantne akne. 

Zdravljenje aken

Zdravljenje aken je najpogosteje s topikalnimi preparati- kremami ali geli, ki vsebujejo retinoide, azelainsko kislino, benzoil peroksid ali antibiotike. Preparate je potrebno uporabljati več mesecev ali let. Prvi učinki se običajno pokažejo po 1 do 3 mesecih. Pri hujših oblikah aken je potrebno sistemsko zdravljenje z antibiotiki ali retinoidi, izjemoma kortikosteroidi, ki se predpisujejo za krajša obdobja. Pri ženskah, kjer so poslabšanja vezana na menstrualni cikel so zelo učinkoviti oralni kontraceptivi.

V Medicinskem centru Betnava izvajamo tudi lasersko zdravljenje aken. Pri tem uporabljamo vrhunski FOTONA laser, s katerim termično uničimo preveč delujoče žleze lojnice. Poseg je praktično neboleč. Lasersko zdravljenje je zelo učinkovito pri blagi in zmerni obliki aken, nekoliko manj pa pri hudi obliki aken z brazgotinami.

Včasih se kljub upoštevanju vseh nasvetov stanje poslabša, kar kaže na to, da ima velik vpliv tudi genetska nagnjenost. 

Urnik ambulante

PON. popoldan
SRE. dopoldan in popoldan

Naročanje
T: 02 292 77 20
Vsak delavnik med 9. in 13. uro.
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
Lokacija

Medicinski center Betnava
Ljubljanska ulica 89, Maribor

Pokaži na zemljevidu
Kako do nas

Partnerji:
  • Vzajemna
  • Generali
  • Sava
  • Triglav