Sečni kamni

Moški obolevajo 2 do 3-krat pogosteje kot ženske. Sečni kamni se najpogosteje pojavljajo med 20. in 50. letom življenja. 

Sečni kamni navadno nastanejo zaradi motnje v mehanizmih, ki omogočajo ravnovesje v izločanju vode in topljencev iz organizma. Kadar postane seč prenasičen z netopnimi snovmi, nastajajo kristali, ti pa lahko rastejo in tvorijo sečne kamne. Daleč najpogostejši razlog za nastanek kamnov je premajnhno pitje tekočine. 

Če so sečni kamni v sečevodu, večinoma povzročajo bolečino, ki je količna in izžareva od ledvenega dela v trebuh in proti spolovilu. Bolečina je lahko zelo močna. Kamni v ledvici ali sečnem mehurju lahko povzročajo bolečino, ki je običajno manj izrazita. Pojavi se lahko tudi kri v urinu.

Od slikovnih preiskav uporabljamo pregledno rentgensko sliko, ultrazvok ter CT brez kontrasta. Pri bolnikih s ponovitvijo sečnih kamnov ali tistih z dejavniki tveganja opravimo razširjeno diagnostiko.

Verjetnost, da se bo kamen v sečevodu spontano izločil, znaša 50 % za kamen velikosti med 4 in 7 mm. Razlog za aktivno odstranitev konkrementa ali vstavitev "stenta" so: 

  • premer kamna > 7 mm, 
  • huda bolečina, ki je ne moremo ublažiti z analgetiki, 
  • pridruženo vnetje, 
  • tveganje za nastanek urosepse.

Preprečevanje sečnih kamnov 

Ne glede na vrsto kamna pri vseh bolnikih priporočamo zadosten vnos tekočin, ki naj bo enakomerno razporejen čez ves dan, tako da se dnevno izloči vsaj 2 litra urina. Svetujemo uravnoteženo dieto z veliko zelenjave in malo proteini živalskega izvora (meso). Prav tako se priporoča zmanjšan vnos soli. Odsvetujemo pretirano uporabo vitaminskih preparatov. Šele, ko se dieta izkaže za neučinkovito, se odločimo za preventivno jemanje zdravil. 

Zunajtelesno drobljenje - SWL.

SWL je najpogostejši način odstranjevanja kamnov. Indiciran je predvsem pri kamnih v zgornjem delu urotrakta, ki so manjši od 2 cm. Kadar je kamen večji od 2 cm, se priporoča predhodna vstavitev »stenta«, ki običajno prepreči zaporo. 

Perkutana nefrolitotomija.

V splošni anesteziji naredimo kanal v votli sistem ledvice, skozi katerega uvedemo sondo za drobljenje kamnov. Uporablja se pri trših, večjih kamnih (nad 2 cm), kamnih, ki se nahajajo v spodnjih kaliksih ter pri koralnih kamnih.

Ureterorenoskopija.

Je namenjena odstranjevanju kamnov v sečevodih po retrogradni poti, posebej pa za kamne v predelu končnega sečevoda. Kamne lahko odstranimo v celoti ali jih drobimo z laserjem. Kadar je poškodovana sluznica sečevoda, vstavimo »stent«. 

Odprta kirurška metoda.

Je potrebna zelo redko pri kompliciranih primerih.