Kožna znamenja

V pogovornem jeziku pogosto uporabljamo izraz pigmentna kožna znamenja, ki pa jih strokovno imenujemo melanocitni nevusi.

Nastanejo zaradi pomnožitve pigmentnih celic- melanocitov v zgornjih plasteh kože. V melanocitih nastaja pigment melanin, zato so nevusi različnih odtenkov rjave barve, odvisno v kateri plasti kože so melanociti pomnoženi. Lahko so v nivoju kože - lise ali so dvignjeni nad nivo kože- bunčice. Površina je lahko gladka ali nagubana. Na predelih kjer se koža pogosto drgne lahko postanejo pecljati. Iz njih lahko izraščajo dlačice. Najdemo jih tudi na sluznicah, vendar zelo redko.

nevus

Redko se pojavijo že ob rojstvu, govorimo o prirojenih ali kongenitalnih melanocitnih nevusih, v pogovornem jeziku- materinih znamenjih. Najpogosteje se začnejo pojavljati v zgodnjem otroštvu med 1. in 4. letom starosti. Z leti jih je vedno več in se pojavljajo nekje do 40 leta starosti, nato pa se njihovo število počasi zmanjšuje, saj počasi izginjajo.

papilomatozni melanocitni nevus

 Vsak človek ima melanocitne nevuse. Njihovo število je odvisno od genetske nagnjenosti oz. družinske obremenjenosti, fototipa kože in izpostavljenosti UV žarkom- soncu v prvih 6 letih življenja. Povprečno ima posameznik od 30 -50 melanocitnih nevusov.

Zaradi naraščanja števila obolelih za malignim melanomom, ki predstavlja najhujšo obliko kožnega raka in lahko nastane iz melanocitnega nevusa, svetujemo samopregledovanje kože na vsake 3-4 mesece.

Nevarna pigmentna kožna znamenja

Kdaj je znamenje sumljivo in je potreben pregled pri dermatologu, ki oceni ali gre za nevarno spremembo? Kadar je velikost oz. premer več kot 6mm, nepravilnih oblik ali neenakomerno obarvano.

prekanceroza

Znaki, ki opozarjajo, da se melanocitni nevus spreminja v nevarno spremembo so hitra rast znamenja, spreminjanje barve oz. pojav neenakomerne obarvanosti, širjenje obrvanosti v okolico – spreminjanje oblike, pojav rdečine oz vnetja okrog nevusa, rosenje ali spontana krvavitev iz nevusa.

maligni melanom

Pri odkrivanju sumljivih in nevarnih sprememb je dermatolgu v veliko pomoč pregled z dermatoskopom. Najpogosteje se uporablja ročni dermatoskop, obstajajo pa tudi računalniški dermatoskopi, ki imajo to prednost, da lahko posnetek nevusa shranimo.

Urnik ambulante

PON. popoldan
SRE. dopoldan in popoldan

Naročanje
T: 02 292 77 20
Vsak delavnik med 9. in 13. uro.
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
Lokacija

Medicinski center Betnava
Ljubljanska ulica 89, Maribor

Pokaži na zemljevidu
Kako do nas

Partnerji:
  • Vzajemna
  • Generali
  • Sava
  • Triglav