Prekomerno znojenje - hiperhidroza

Znojenje je proces s pomočjo katerega uravnavamo telesno temperaturo in izločamo nekatere nepotrebne in škodljive snovi.

Na izločanje znoja vplivajo številni dejavniki kot so temperatura in vlažnost zraka in telesa, nevrološke, hormonske in presnovne motnje, zdravila,..

Hiperhidroza je izraz za prekomerno znojenje. Najpogostejša je fiziološka hiperhidroza do katere pride zaradi prilagajanja na toplo in vlažno klimo, ob intenzivni telesni dejavnosti, še posebej pri debelih ljudeh, ter pri hormonskih motnjah v času nosečnosti in menopavzi. Največ težav predstavlja čustvena ali primarna hiperhidroza, katere vzrok ni popolnoma pojasnjen. Pogosto se pojavi prekomerno znojenje zaradi čustvenega stresa- strah, bolečina, veselje, lahko pa se pojavi tudi spontano. Zlasti v času pubertete se pojavi prekomerno znojenje v predelu pazduh, dlani in stopal, saj so na tem mestu žleze najštevilčnejše.

Obstaja več načinov zdravljenja. Pri blagih oblikah so učinkoviti lotioni ali kreme z vsebnostjo aluminijevega klorida. Pri hujših oblikah je zelo učinkovito zdravljenje z Botox-om, ki se v obliki razredčene raztopine vbrizga v kožo, kjer je znojenje najintenzivnejše. Botox začasno prekine prevajanje po živčnih končičih, ki oživčujejo in aktivirajo žleze znojnice in tako prepreči izločanje znoja na mestih zdravljenja. Pred vbodom mesto vboda ohladimo z ledeno oblogo in s tem kratkotrajno kožo omrtvimo. Prve učinke terapije opazimo po 3-4 dneh, maksimalni učinek pa nastopi po 2 tednih. Učinek traja pravilomo 6- 10 mesecev, se pa od osebe do osebe razlikuje in je lahko daljši, redkeje tudi krajši. Učinek se zmanjšuje postopoma. Če želimo doseči dolgotrajni učinek je potrebno postopek 1-2x letno ponoviti. S časom postaja učinek dolgotrajnejši in ponovitve redkejše. Cena posega v področju pazduh je 400-500 EUR.

Povezave:

Strokovni prispevek Odpravite prekomerno znojenje z Botoxom

Urnik ambulante

PON. popoldan
SRE. dopoldan in popoldan

Naročanje
T: 02 292 77 20
Vsak delavnik med 9. in 13. uro.
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
Lokacija

Medicinski center Betnava
Ljubljanska ulica 89, Maribor

Pokaži na zemljevidu
Kako do nas

Partnerji:
  • Vzajemna
  • Generali
  • Sava
  • Triglav