Rosacea

Rosacea je kronična vnetna dermatoza, ki se najpogosteje izrazi na obrazu.

Pogosteje se pojavi pri svetlo poltih in ženskah med 30 in 50 letom starosti. Pri moških poteka običajno s hujšo klinično sliko.

rosacea

Vzrok za nastanek ni znan. Najverjetneje gre za prepletanje genetskih- dednih dejavnikov in zunanjih sprožilnih dejavnikov. Približno 1/3 bolnikov ima družinsko obremenjenost. Od sprožilnih dejavnikov so najpogostejši sonce, čustven stres, vroče okolje, ogrevani prostori, tople kopeli, telesni napor, veter, mraz, vlažnost, pikantna hrana, topli napitki, pitje alkohola (predvsem žganih pijač in rdečega vina), negovalni preparati za obraz in nekatera zdravila.

Spremembe se pojavijo najpogosteje na centralnem delu obraza – čelu, nosu, licih in bradi.

Bolezen se začne se z rdečino, ki je najprej prehodna in jo sprožijo zunanji dejavniki, kot so spremembe v temperaturi ali določena hrana in pijača. Lahko jo sproži tudi stres in se pogosto na začetku zamenja z zardevanjem. Kasneje ostane koža trajno rdeča, na njej se pojavijo drobne žilice, imenovane teleangiektazije. Večina bolnikov ima občutek, da je koža zelo občutljiva in hitro razdražljiva. Pogosto opisujejo skeleč, pekoč občutek. Občasno se lahko pojavijo vnetne spremebe kot so rdeče bunčice – papule ali rumene bunčice – pustule. Pri posameznikih lahko pride do razraščanja žleznega in vezivnega tkiva, ki ga imenujemo fima. Najpogostejša je rinofima ali gomoljast nos.

rinofima

Diagnozo postavimo na podlagi opisa težav in klinične slike. Redko je potreben odvzem koščka kože in histopatološka preiskava.

Rosacea ni ozdravljiva, obstajajo pa zdravila, ki stanje izboljšajo. Pomembno je, da se bolezen prepozna v zgodnji obliki in se upošteva nasvete in navodila dermatologa. Najpomembneje se je izogibati zunanjim sprožilnim dejavnikom in izvajati nego za k rdečici nagnjeni koži. Način zdravljenja je odvisen od oblike oziroma faze rosacee. Zdravila so lahko v obliki krem ali gelov, tablet, kapsul, redko je primerno lasersko zdravljenje ali pri fimah dermoabrazija. Pri zdravljenju moramo biti dosledni in potrpežljivi, saj se učinki pokažejo šele po enem ali več tednih.

Urnik ambulante

PON. popoldan
SRE. dopoldan in popoldan

Naročanje
T: 02 292 77 20
Vsak delavnik med 9. in 13. uro.
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
Lokacija

Medicinski center Betnava
Ljubljanska ulica 89, Maribor

Pokaži na zemljevidu
Kako do nas

Partnerji:
  • Vzajemna
  • Generali
  • Sava
  • Triglav