Specialistični

Dermatološki pregled

Pri dermatološkem pregledu se z vami najprej pogovorimo o težavah zaradi katerih prihajate. Pomembno je da natančno opišete kdaj so se težave prvič pojavile in kje, ali se širijo in kako, ali vas srbijo, pečejo, ali ste bili že predhodno zdravljeni oz. ali ste sami uporabili kakšna mazila, zdravila. Pomembno je tudi ali se zdravite zaradi drugih bolezni in katera zdravila jemljete. 

Sledi pregled kože celega telesa, lasišča, nohtov in sluznic. Kako obširen bo pregled je odvisno od težav zaradi katerih prihajate. Največkrat se je potrebno sleči do spodnjega perila. 

Na podlagi opisa težav in videza kožnih sprememb lahko v večini primerov postavimo diagnozo. Po postavitvi diagnoze vam natančno pojasnimo za kakšno kožno bolezen gre in skupaj z vami sestavimo načrt zdravljenja. Pri nekaterih kožnih spremembah pa je potrebno opraviti dodatne preiskave o katerih se z vami pogovorimo. 

Dermatološki pregled
Dodatne preiskave 
  • Pregled pigmentnih sprememb na koži z ročnim dermatoskopom 

Pigmentirane spremembe gledamo s pomočjo ročnega dermatoskopa, ki ga damo neposredno na kožo in s pomočjo njega ločimo ali gre za melanocitno znamenje ali ne, in ali gre za spremembo sumljivo za kožni rak. 

Pravočasno prepoznan kožni rak je skoraj vedno ozdravljiv, zato je preventiva in zgodnja postavitev diagnoze v dermatologiji zelo pomembna. Kako pogosto je potrebno opravljati preventivni pregled je odvisno od bolnika in njegovega profila rizika, ki ga določimo z anamnezo in kliničnim pregledom. 

  • Odvzem vzorcev za mikrobiološke preiskave 

Pri sumu na vnetje kože zaradi okužbe z bakterijami, virusi ali glivami lahko le te potrdimo s pomočjo odvzema vzorcev- lusk, brisov kože ali sluznic, koščkov nohta ali las in jih pošljemo na mikrobiološko preiskavo.

Urnik ambulante

PON. popoldan
SRE. dopoldan in popoldan

Naročanje
T: 02 292 77 20
Vsak delavnik med 9. in 13. uro.
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
Lokacija

Medicinski center Betnava
Ljubljanska ulica 89, Maribor

Pokaži na zemljevidu
Kako do nas

Partnerji:
  • Vzajemna
  • Generali
  • Sava
  • Triglav