Vas zanima kako poteka pregled v dermatološki ambulanti?

Pri dermatološkem pregledu se z vami najprej pogovorimo o težavah zaradi katerih prihajate. Pomembno je da natančno opišete kdaj so se težave prvič pojavile in kje, ali se širijo in kako, ali vas srbijo, pečejo, ali ste bili že predhodno zdravljeni oz. ali ste sami uporabili kakšna mazila, zdravila. Pomembno je tudi ali se zdravite zaradi drugih bolezni in katera zdravila jemljete. 

Sledi pregled kože celega telesa, lasišča, nohtov in sluznic. Kako obširen bo pregled je odvisno od težav zaradi katerih prihajate. Največkrat se je potrebno sleči do spodnjega perila. 

Na podlagi opisa težav in videza kožnih sprememb lahko v večini primerov postavimo diagnozo. Po postavitvi diagnoze vam natančno pojasnimo za kakšno kožno bolezen gre in skupaj z vami sestavimo načrt zdravljenja. Pri nekaterih kožnih spremembah pa je potrebno opraviti dodatne preiskave o katerih se z vami pogovorimo. 

 

Dodatne preiskave 
 • Pregled pigmentnih sprememb na koži z ročnim dermatoskopom 

Pigmentirane spremembe gledamo s pomočjo ročnega dermatoskopa, ki ga damo neposredno na kožo in s pomočjo njega ločimo ali gre za melanocitno znamenje ali ne, in ali gre za spremembo sumljivo za kožni rak. 

Pravočasno prepoznan kožni rak je skoraj vedno ozdravljiv, zato je preventiva in zgodnja postavitev diagnoze v dermatologiji zelo pomembna. Kako pogosto je potrebno opravljati preventivni pregled je odvisno od bolnika in njegovega profila rizika, ki ga določimo z anamnezo in kliničnim pregledom. 

 • Odvzem vzorcev za mikrobiološke preiskave 

Pri sumu na vnetje kože zaradi okužbe z bakterijami, virusi ali glivami lahko le te potrdimo s pomočjo odvzema vzorcev- lusk, brisov kože ali sluznic, koščkov nohta ali las in jih pošljemo na mikrobiološko preiskavo.

 • Cenik za dermatološki pregled
  StoritevCena
  Prvi dermatološki pregled (eno obolenje kože)70 EUR
  Prvi dermatološki pregled (dve obolenji kože)95 EUR
  Kontrolni dermatološki pregled45 EUR
  Pregled pigmentnih sprememb z dermatoskopom90 EUR
  Prvi posvet pred estetskim posegom40 EUR
  Aplikacija zdravila (npr. Kenalog, Ceftriakson)20-80 EUR
  Predpis recepta - brez kontrolnega pregleda5 EUR
  Bris kože/razjede/sečnice na bakterije40 EUR
  Preiskava kužnine na glive40 EUR
  Histopatološki pregled100 EUR
  Bris sečnice na gonorejo (kultivacija)85 EUR
  Bris sečnice/urin multiplex (PCR)120 EUR
  Bris sečnice/urin na Klamidijo in Gonorejo (PCR)95 EUR
  Bris erozije na HSV (PCR)100 EUR
  Bris erozije na HSV+VZV (PCR)120 EUR