Glajenje gub z Botulinum toksinom - Botox

Kaj je Botox?

V estetiki se uporablja za odpravljanje izraznih (mimičnih) gub, ki nastanejo zaradi večletnega in prekomernega krčenja obraznih mišic.

Botox je Botulinum toksin tipa A – toksin, ki ga proizvaja bakterija Clostridium botulinum in se v prečiščeni obliki uporablja kot zdravilo. Uporablja se za zdravljenje prekomernega krčenja mišic pri določenih nevroloških obolenjih (mišični krči v predelu oči- blefarospazem ali vratu- tortikolis). 

Botox1

              Pred posegom                                       Po posegu


Kako deluje?

Botox vbrizgamo v mišico, kjer začasno onemogoči prenos dražljaja iz živčnega  končiča na mišico in posledično se mišica ne more skrčiti, kar prepreči nastanek mimičnih gub in daje videz gladke, napete kože. Na zaznavanje dotika, temperature ali vibracije nima vpliva.

Pomembno je vedeti, da določenih mišic ne bomo mogli krčiti, kar bo zmanjšalo našo mimiko,  zato se količina Botoxa določi individualno, glede na želje posameznika. Količina potrebna za željen učinek je odvisna od velikosti oz. moči mišice.


Kdaj ga uporabimo?

V estetiki se najpogosteje uporablja za odpravljanje obraznih gub, ki so nastale zaradi prekomernega krčenja mišic. Zgladimo lahko vertikalne gube med obrvmi, gubice ob zunanjih očesnih kotih (”račje tačke”), gube na čelu, nosu, vratu, zgornji ustnici in dvignemo položaj obrvi.

Uporabljamo ga tudi za zdravljenje prekomernega znojenja- hiperhidrozo dlani, stopal in pazduh.


Kaj storimo pred posegom?

Pred posegom se z vami pogovorimo o vaših željah in in pričakovanjih, opravimo pregled, vam povemo kakšna so realna pričakovanja in vam svetujemo.
Opravimo fotografiranje obraza, saj po nastopu učinka pogosto pozabimo, kako smo izgledali prej.

En teden pred posegom ne jemljite zdravil, ki vplivajo na strjevanje krvi (Aspirin, Marevan,..).


Kako poteka poseg?

Raztopino z Botulinum toksinom vbrizgamo z zelo tanko iglo neposredno v mišico. Pred vbodom mesto vboda ohladimo z ledeno oblogo in s tem kožo kratkotrajno omrtvimo. Vbodno mesto je običajno po 10-20 minutah še komaj opazno.


Na kaj moramo biti pozorni po posegu?

Prvi 2 uri po posegu ne smemo tretiranega mesta masirati ali se po nepotrebnem pogosto dotikati. Po tem je nežno umivanje in nanos pudra dovoljeno.
2-3 ure po posegu naj bo glava v dvignjeni poziciji,  odsvetuje se sklanjanje (npr. vezanje vezalk) in ležanje.
Učinek je hitrejši, če 2-3 ure po posegu tretirane mišiče občasno napnete oz skrčite.


Kako dolgo traja učinek?

Prve učinke Botoxa opazimo po 3-4 dneh, maksimalni učinek pa nastopi po 2 tednih. Pravilomo traja učinek 3-6 mesecev, se pa od osebe do osebe razlikuje in je lahko daljši, redkeje tudi krajši. Učinek se zmanjšuje postopoma.

Če želimo doseči dolgotrajni učinek je potrebno postopek 2-3x letno ponoviti. S časom postaja učinek dolgotrajnejši in ponovitve redkejše.


Kakšni so možni stranski učinki in zapleti?

Zapleti so izjemno redki. Kot pri vsakem vbodu lahko pride do blage krvavitve, rdečine ali blage otekline, izjemno redko do okužbe.
Alergijske reakcije po večkratnih vnosih so možne, vendar zelo redke.
Zgoraj navedeni zapleti običajno izzvenijo v nekaj dneh.

Pri neenakomernem delovanju preparata lahko pride do asimetrije obraza, ki jo popravimo z dodatnim vbrizganjem preparata ob kontrolnem pregledu po 2 tednih.

V zelo redkih primerih ne pride do željenega učinka. Večja verjetnost je pri osebah, ki so že večkrat prejele preparat in razvile protitelesa, ki zmanjšajo učinek ali ga izničijo.


Kdaj ga ne smemo uporabiti?

Pri vnetju ali kožnih boleznih na mestu vboda.
Pri znani preobčutljivosti na sestavine preparata.
Pri generalizirani bolezni živčevja ali mišic kot so Miastenia gravis ali Lambert-Eaton sindrom.
V nosečnosti in času dojenja.
V času zdravljanje z antibiotiki ali zdravili za sprostitev mišic- mišičnimi relaksanti.

Urnik ambulante

PON. popoldan
SRE. dopoldan in popoldan

Naročanje
T: 02 292 77 20
Vsak delavnik med 9. in 13. uro.
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
Lokacija

Medicinski center Betnava
Ljubljanska ulica 89, Maribor

Pokaži na zemljevidu
Kako do nas

Partnerji:
  • Vzajemna
  • Generali
  • Sava
  • Triglav