Spolno prenosljive okužbe

Spolno prenosljive okužbe (SPO) so okužbe, ki se prenašajo s spolnimi stiki, redkeje drugače. Poznamo približno 30 mikroorganizmov, ki se lahko prenašajo s spolnimi stiki in povzročajo več kot 25 različnih bolezenskih stanj. SPO lahko povzročajo bakterije, virusi, glive, praživali in paraziti. SPO se kaže z izcedkom, ranico, bolečinami v spodnjem delu trebuha, izpuščajem na spolovilu ali koži, povečanimi bezgavkami.

Pogosto pa je okužena oseba brez kliničnih sprememb. Okužbo dokažemo z odvzemom brisa na patogene bakterije, glive in viruse, ter odvzemom krvi za serološke preiskave na bakterije in viruse.

 

Genitalne bradavice nastanejo zaradi okužbe kože s  humanim papiloma virusom (HPV) v področju osramja, spolovila ali zadnjika.

Preberi več

Gonorejo povzroča bakterija Neisseria gonorrhoeae, ki se prenaša s spolnim stikom. Značilen je obilen, gost, rumen izcedek, ki nastane 3-7 dni po okužbi.

Preberi več

Genitalni herpes povzročata Virus herpes simpleks tip 2, redkeje Virus herpes simpleks tip 1.

Preberi več

Sifilis povzroča bakterija Treponema pallidum, ki se prenaša s spolnim stikom (v 95%), redkeje s poljubi ali ugrizi, izjemoma preko predmetov.

Preberi več

Okužbe urogenitalnega trakta s Chlamydio trachomatis so najpogostejše SPO.

Preberi več