Suho oko

Se vam oči pogosto solzijo, so rdeče, pečejo in rahlo srbijo? Imate občutek peska ali rezanja v očeh?

Najpogostejši vzrok za pomanjkanje solz ali spremembo v kvaliteti solz je staranje. Suho oko se pogosteje pojavi po menopavzi, pri bolnikih s sledkorno boleznijo, obolenju ščitnice in pri revmatikih. Suho oko lahko povzročajo tudi različna zdravila (za zdravljenje visokega krvnega pritiska, alergij, depresije). Lahko je tudi posledica očesnih ali okuloplastičnih operacij.

suho oko1

Težave lajšamo z vlaženjem oči s pomočjo umetnih solz in gelov. Da preprečimo odtekanje solz lahko v spodnje solzne luknjice vstavimo posebne čepke. Da ocenimo učinkovitost terapije običajno najprej vstavimo začasne kolagenske čepke in učinek preverimo čez kakšen teden. Če se simptomi suhega očesa bistveno izboljšajo, bolniku vstavimo stalne silikonske čepke. 

solzni čepki

Tako lahko bistveno zmanjšamo uporabo umetnih solz, včasih pa umetnih solz sploh ni potrebno več uporabljati. Zamašitev spodnjih solznih luknjic ni primerna za bolnike s kroničnim vnetjem oči. V primeru težav lahko čepke enostavno odstranimo.

Pri bolnikih s suhim očesom ali sumom na omenjeno obolenje se opravi razširjen očesni pregled ter merjenje količine in kvalitete solznega filma (Schirmerjev test in BUT).

Povezave:

Cenik očesnih pregledov

Urnik ambulante

PON., PET. dopoldan
ČET. popoldan

Naročanje
T: 02 292 77 20
Vsak delavnik med 9. in 13. uro.
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
Lokacija

Medicinski center Betnava
Ljubljanska ulica 89, Maribor

Pokaži na zemljevidu
Kako do nas

Partnerji:
  • Vzajemna
  • Generali
  • Sava
  • Triglav