Operacija sive mrene z večžariščno (multifokalno) ali torično lečo

Pri tem operativnem posegu starostno spremenjeno naravno očesno lečo odstranimo in na njeno mesto vstavimo umetno lečo.

Starostna daljnovidnost oziroma slabovidnost (presbiopia) je pojav, ki nastane običajno po 40. letu starosti. Takrat pride do zmanjšanja akomodacijske sposobnosti naravne očesne leče, zato leča ne more več izostriti slike na bližino. Večina ljudi opazi, da težje preberejo manjše črke in da se pri branju hitreje utrudijo. Kot uspešna alternativa dosmrtni uporabi bralnih očal se je v zadnjih letih izkazala operacija z vstavitvijo večžariščne (multifokalne) znotrajočesne leče, kar ponavadi opravimo pri operaciji sive mrene. Pri bolnikih z astigmatizmom lahko z vstavitvijo torične znotrajočene leče tega bistveno zmanjšamo ali popolnoma odpravimo.

Multifocal-IOL

Večžariščna znotrajočesna leča je narejena tako, da ima več žarišč, kar zagotavlja fokusiranje svetlobe na očesno ozadje tako pri gledanju na daljavo kot pri gledanju na bližino. Z vstavitvijo večžariščne leče poleg starostne daljnovidnosti lahko korigiramo tudi morebitno kratkovidnost, daljnovidnost in astigmatizem.

Več kot 85 odstotkov pacientov je po vstavitvi večžariščnih leč v obe očesi povsem neodvisnih od očal in lahko brez njih berejo, uporabljajo računalnik, vozijo avtomobil in se športno udejstvujejo. Možno je, da pri nekaterih za vid zahtevnejših delih ali pri gledanju v slabših pogojih osvetlitve še potrebujejo očala. V vsakem primeru se je na večžariščno lečo potrebno navaditi, za kar je potreben čas od nekaj tednov do nekaj mesecev.

operacija sive mrene

Ustreznost pacienta določimo na podrobnem pregledu oči pred operativnim posegom. Za takšen operativni poseg niso primerni bolniki z očesnimi obolenji, kot so starostna degeneracija rumene pege, diabetična retinopatija, bolezni mrežnice zaradi zapore žil in podobno. Prav tako za operacijo niso primerni pacienti z glavkomom ali z boleznimi, ki prizadenejo roženico. Tisti, ki imajo povsem zdrave oči in nobene dioptrije niso primerni kandidati za tak poseg.

Operativni poseg je enak kot pri odpravi sive mrene. Skozi manj kot 3 milimetre dolg rez na roženici najprej odstranimo naravno očesno lečo in jo nadomestimo z umetno večžariščno, torično ali večžariščno-torično znotrajočesno lečo. Izvedemo ga ambulantno v lokalni anesteziji in traja približno 20-30 minut.

 

Cenik očesnih operativnih posegov

Storitev Cena
Operacija sive mrene (enožariščna, večžariščna, torična IOL) 1000-2000 EUR
Operacija ksantelazme (eno oko) 400-450 EUR
Operacija benignih kožnih sprememb na vekah (eno oko) 120 EUR
Operacija trihiaze – elektroepilacija (eno oko) 100 EUR
Operacija halacija (ena veka) 140 EUR
Prebrizgavanje solzevodov 20 EUR
Vstavitev solznih čepkov 130 EUR
Urnik ambulante

PON. dopoldan
ČET. popoldan

Naročanje
T: 02 292 77 20
Vsak delavnik med 9. in 13. uro.
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
Lokacija

Medicinski center Betnava
Ljubljanska ulica 89, Maribor

Pokaži na zemljevidu
Kako do nas

Partnerji:
  • Vzajemna
  • Generali
  • Sava
  • Triglav