Koža poleti

Šele v puberteti so zgornje plasti kože  dovolj debele da je omogočena porjavitev. Starši morajo zato uživati sončne žarke z otroci odgovorno, še posebej v poletnih mesecih. Zlasti sončne opekline v otroštvu povečajo nevarnost nastanka malignega melanoma. Kljub temu da je večina gospodinjstev dobro založenih z zaščitnimi kremami pred soncem, pa je v poletnih mesecih še vedno veliko obiskov pri pediatrih zaradi sončnih opeklin pri otrocih.

  • Sončne kreme- pomembna je količina

Večina ljudi nanese na kožo premalo kreme. Boljše je nanesti več kreme in bodite pozorni da zaščitite vse odkrite dele. Ne pozabit na uhlje. Nekateri produkti imajo dispenzerje in na embalaži označeno kakšno količino je potrebno za označeno zaščito nanesti na kožo pri določeni starosti za določen del telesa.

  • Predhodna porjavitev ni zaščita

Ko enkrat otrok porjavi večina staršev popusti pri zaščitnih ukrepih ker meni, da je otrok razvil lastno zaščito. Vendar to je zmotno. Porjavela koža je delna zaščita pred UV žarki, za je pomembno še naprej mazati otroka z zaščitnim faktorjem.

  • Tudi pri vodoodporni kremi ne pozabit na ponoven nanos kreme

Vodoodporna krema ima to prednost da se dalj časa obdrži na koži pri igranju v vodi, vendar pa še zaenkrat ni 100% vodoodporne kreme. Večina staršev ne pomisli da se je krema sprala in da je po kopanju potreben ponoven nanos. Zagotovo pa se krema odstrani pri brisanju z brisačo.

  • Bodite pozorni na datum uporabe sončne kreme

Večina sončnih krem je uporabnih 6 mesecev po odprtju, nato zaščita počasi upada. Bodite pozorni na oznako uporabnosti.

  • Sončna krema ni dovolj

Sončna krema za otroke naj ne vsebuje dišav in konzervansov. Pozorni bodite tudi na prisotnost parabenov, ki predstavljajo pogosto kontaktni allergen. Ob pravilni uporabi krem z zaščitnim faktorjem je pomembno biti v času ko je sonce najvišje v senci, nositi pokrivalo (največ sončnih žarkov pade na glavo) in sončna očala, ter uživati veliko tekočine.

  • Oblačila z UV zaščito uporabljajte s previdnostjo

V zadnjih letih so zelo popularna oblačila z UV zaščito. Za večino staršev predstavlja to olajšanje saj se tako ne rabijo kregati z otrokom ali ga lahko namažejo. Pa tudi naveden zaščitni faktor se tekom dneva ne zmanjša. Je pa potrebno vedeti da mokra in preozka oblačila ne zagotaljajo označene zaščite.