Nega kože pri rosaceji

Za vsakodnevno nego priporočamo tekočo mlačno vodo ali uporabo micelarne vode za k rdečici nagnjeni koži, ki je primerna tudi za odstranjevanje ličil. Kože ne smemo drgnit, zato jo po zaključenem umivanju oziroma čiščenju le nežno popivnamo z mehko brisačo.

Pred nanosom negovalnega ali zdravilnega preparata kožo še nekaj minut sušimo na zraku. Za vsakodnevno nego uporabljajte preparate brez dišav in primerne za k rdečici nagnjeni koži.  Odsvetujemo preparate, ki vsebujejo alkohol, mentol, meto, ognjič, šentjanževko ali evkaliptusovo olje. 

Uporaba pudra je dovoljena in priporočljiva saj zakrije rdečico, ki pogosto vpliva na samopodobo. Svetujemo preparate, ki vsebujejo zelene pigmente v obliki krem in tekoče pudre. Puder v prahu kožo izsuši in razdraži, tako da postane še bolj rdeča. Moškim svetujemo britje z električnim brivnikom, v kolikor pa je navajen uporabe britvice, pa naj bo ta vedno ostra, da ne pride ob pogostem drgnjenju do poslabšanja. Po britju svetujemo lotione ali balzame, ki so primerni za k rdečici nagnjeni koži. 

Pred nakupom negovalnega preparata svetujemo uporabo testerja, saj je pomembno, da vas preparat ne draži.

Povezave:

Strokovni prispevek Rosacea