Spolno prenosljive bolezni

 

Najpogosteje se prenešajo pri nožničnem (vaginalnem),  oralnem ali zadnjičnem (analnem) spolnem odnosu z okuženim partnerjem, izjemoma pa je možen prenos pri poljubljanju, ugrizih ali tesnem telesnem stiku. Povzročitelji nekaterih SPB se lahko prenašajo tudi z vodo, s hrano, z okuženim zdravniškim priborom, okuženim priborom za tetovažo ali okuženimi iglami uživalcev intravenoznih drog. 

Katere bolezni uvrščamo med SPB?

Poznamo približno 30 mikroorganizmov, ki se lahko prenašajo s spolnimi stiki in povzročajo več kot 25 različnih bolezenskih stanj. SPB lahko povzročajo bakterije, virusi, glive, praživali in paraziti. Med SPB spadajo klamidijska okužba, gonoreja, sifilis, mehki čankar, genitalni herpes, genitalne bradavice, hepatitis B in C, HIV oz. AIDS. Najpogostejši virusni SPB sta okužba z genitalnim herpes virusom in humanim papiloma virusom, bakterijski pa klamidijska okužba in sifilis.

Simptomi in znaki nekaterih SPB

Spolno prenosljive bolezni se lahko kažejo z različnimi simptomi in znaki. Izcedek, bolečine v spodnjem delu trebuha in/ali pekoče uriniranje so značilni za uretritis, vaginitis (vnetje nožnice) ali cervicitis (vnetje materničnega vratu), najpogosteje povzročeni s klamidijsko okužbo ali gonorejo. Drobne ranice so značilne za genitalni herpes in glivično okužbo. Ena rana je značilna za sifilis (običajno neboleča) in mehki čankar (običajno boleča). Bradavice na koži ali sluznici spolovila so značilne za genitalne virusne bradavice in sifilis. Pogosto pa je okužena oseba brez kliničnih sprememb in jo odkrijemo naključno ali zaradi težav, ki se pojavijo pri partnerju.

Kako dokažemo okužbo s SPB?

Okužbo dokažemo z odvzemom brisa na patogene bakterije, glive in viruse, ter odvzemom krvi za serološke preiskave na bakterije in viruse.

Kaj poveča tveganje za okužbo s SPB?

Največje tveganje za okužbo s SPB je pogosto menjavanje partenerjev in nezaščiteni spolni odnosi. Zvečano tveganje  za prenos je tudi pri moških istospolnih partnerjih, biseksualno usmerjenih in hetero usmerjenih, ki prakticirajo analne spolne odnose.

Kako se lahko zaščitimo pred SPB?

Najboljša zaščita pred okužbo s SPB je monogamna zveza dveh partnerjev, ki si zaupata. Pri naključnih spolnih kontaktih pa je najboljša pregradna zaščita s kondomom in sicer pri vseh oblikah spolnih kontaktov. Vendar pa je potrebno za dobro zaščito kondom uporabljati pravilno.

Večina SPB je ozdravljivih, kljub temu pa je pomembno, da se v kolikor pride do okužbe, le to čimprej prepozna in zdravi, vključno s partnerji.

Povezave

Strokovni prispevek Genitalne bradavice - kondilomi

Strokovni prispevek Genitalni herpes

Strokovni prispevek Okužba s klamidijo

Strokovni prispevek Gonoreja

Strokovni prispevek Sifilis

Cenik dermatološki pregledi