Sončna očala

Kdaj so UV žarki najbolj škodljivi za oči? Kakšen vpliv ima ta svetloba?

V poletnih mesecih, ko je osončenje še posebej močno smo najbolj izpostavljeni ultravijoličnim žarkom (UV žarki). To so svetlobni žarki, ki jih zaradi nižje valovne dolžine kot vidna svetloba oko ne zaznava, kljub temu pa na očesna tkiva škodljivo vplivajo. Poškodbe tkiva povzročajo tako, da poškodujejo ključne molekule v celicah. Pomembno je vedeti, da UV žarki prodirajo tudi skozi oblake.

Na trgu je mogoče že za evro kupiti sončna očala! Na kaj moramo biti pozorni?

Pozorni bodite na certifikat, da očala zagotavljajo popolno zaščito pred celotnim spektrom UV žarkov. Najvarneje je, da očala kupujemo pri za to usposobljenih trgovcih.

Kaj naj naredijo ljudje z dioptrijo?

Priporočamo, da nosite kvalitetna dioptrijska sončna očala. Nošnjo sončnih očal priporočamo tudi ljudem, ki uporabljajo kontaktna leče z UV zaščito. Tako si zaščitite tudi kožo v okolici očesa in tako zmanjšate verjetnost za nastanek rakastih sprememb kože vek.

Lahko ljudje z očali za daljnovidnost oz. kratkovidnost brez barvnih stekel škodujejo očem?

Če uporabljajo očala s kvalitetnimi stekli z UV zaščito so oči pred UV žarki varne.

Kakšne telesne okvare tvegamo, če smo brez sončnih očal izpostavljeni Soncu?

Kronična izpostavljenost kože vek UV žarkom povzroča nastanek aktiničnih keratoz in starostnih peg ter je dejavnik tveganja za nastanek rakastih sprememb kože vek. Kronična izpostavljenost očesne veznice UV žarkom je povezana z nastankom degenerativnih sprememb kot sta pingvekula in pterigij. Raziskave so pokazale tudi jasno povezavo med UV sevanjem in nastankom sive mrene ter možno povezavo z nastankom starostne degeneracije rumene pege.

Kako naj poleti skrbimo za zdrave oči?

Nosite kvalitetna sončna očala s popolni zaščito pred UV žarki. Ne pozabite tudi na najmlajše, kajti njihova mrežnica je zaradi povečane prepustnosti UV žarkov skozi očesne strukture bistveno bolj izpostavljena njihovemu škodljivemu učinku. Zelo priporočljiva je tudi nošnja širokega pokrivala za glavo.