Ali ste vedeli

Če bi bilo človeško oko digitalna kamera, bi imelo ločljivost 576 megapikslov.

Oči in delo z računalnikom

Vas skrbi, da delo z računalnikom škoduje vašim očem? Lahko se pomirite, delo z računalnikom ne povzroča trajnih poškodb očesa.


Kaj je rumena pega?

Rumena pega ali latinsko macula lutea je ovalno področje na centralni mrežnici, kjer je gostota celic, ki zaznavajo svetlobo največja.

Oči in kajenje

Kajenje vpliva škodljivo na celotno telo, še posebej pa na pljuča in srčno-žilni sistem.


Zdravljenje glavkoma z marihuano

Marihuana oz. kanabis je ena najpogosteje uporabljanih drog na svetu. Pridobiva se iz indijske konoplje in vsebuje psihoaktivno snov imenovano THC.

Nosečnost in oči

Med zdravo nosečnostjo lahko nastanejo prehodne spremembe oči, ki so posledica zastajanja vode v telesu, povečane količine krvi in hormonskega nihanja.


Oči in alergije

Vas oči v spomladanskem času pogosto srbijo in so rdeče, pogosto kihate in imate izcedek iz nosu? To so tipični znaki sezonske alergije na cvetni prah.

Kontaktne leče in alergije

V pomladanskem času imajo številni nosilci kontaktnih leč neprijeten občutek v očeh, oči so rdeče, srbijo in se solzijo.


Nasveti za zdrave oči

Ko ste na prostem uporabljajte sončna očala. Izpostavljanje UV žarkom pospešuje nastanek katarakte (sive mrene) in starostne degeneracije rumene pege. Prav tako poveča verjetnost za nastanek rakastih sprememb kože v okolici oči.

Sončna očala

Se je zdravo gibati na soncu brez sončnih očal?

Nikakor, izpostavljanje soncu brez zaščite oči ni priporočljivo.