Nasveti

Če bi bilo človeško oko digitalna kamera, bi imelo ločljivost 576 megapikslov.

Vas skrbi, da delo z računalnikom škoduje vašim očem? Lahko se pomirite, delo z računalnikom ne povzroča trajnih poškodb očesa.

Rumena pega ali latinsko macula lutea je ovalno področje na centralni mrežnici, kjer je gostota celic, ki zaznavajo svetlobo največja.

Kajenje vpliva škodljivo na celotno telo, še posebej pa na pljuča in srčno-žilni sistem.

Marihuana oz. kanabis je ena najpogosteje uporabljanih drog na svetu. Pridobiva se iz indijske konoplje in vsebuje psihoaktivno snov imenovano THC.

Med zdravo nosečnostjo lahko nastanejo prehodne spremembe oči, ki so posledica zastajanja vode v telesu, povečane količine krvi in hormonskega nihanja.

Vas oči v spomladanskem času pogosto srbijo in so rdeče, pogosto kihate in imate izcedek iz nosu? To so tipični znaki sezonske alergije na cvetni prah.

V pomladanskem času imajo številni nosilci kontaktnih leč neprijeten občutek v očeh, oči so rdeče, srbijo in se solzijo.

Ko ste na prostem uporabljajte sončna očala. Izpostavljanje UV žarkom pospešuje nastanek katarakte (sive mrene) in starostne degeneracije rumene pege. Prav tako poveča verjetnost za nastanek rakastih sprememb kože v okolici oči.

Se je zdravo gibati na soncu brez sončnih očal?

Nikakor, izpostavljanje soncu brez zaščite oči ni priporočljivo.