Zdravljenje glavkoma z marihuano

Kljub temu, da je pridelovanje in uživanje marihuane v večjem delu sveta prepovedano je to ena izmed najbolj znanstveno raziskovanih drog. Ugotovljeno je, da ima zraven številnih negativnih učinkov tudi nekatere pozitivne.

Eden izmed teh je znižanje očesnega pritiska, ki je eden izmed dejavnikov tveganja za nastanek glavkoma oz. zelene mrene. V medicinskih raziskavah je bilo ugotovljeno, da kajenje marihuane ali uživanje njene aktivne komponente v obliki tablet učinkovito zniža očesni pritisk za 3-4 ure. Ker je glavkom obolenje, ki zahteva znižanje očesnega pritiska preko celega dneva, bi tako pogosto uživanje marihuane, zaradi njenih močnih psihoaktivnih učinkov, bolniku onemogočilo normalno življenje. Kajenje marihuane tudi znižuje krvni tlak in na ta način poslabša cirkulacijo krvi v okolici vidnega živca. Ker je tudi to eden izmed dejavnikov tveganja za nastanek glavkoma, se njeni pozitivni učinki na znižanje očesnega pritiska izničijo.

Zaenkrat zdravniki ne priporočamo kajenja ali uživanja marihuane za zdravljenje glavkoma, zaradi kratkotrajnega znižanja očesnega pritiska in številnih škodljivih učinkov kajenja.

Strokovni prispevek Glavkom