Androgena plešavost

Vzrok za nastanek androgene plešavosti so receptorji na lasnem mešičku, ki so preobčutljivi za moške spolne hormone - androgene. Lasni mešički se pod dolgotrajnim vplivom androgenov začnejo manjšati, las ki ga izdelujejo se tanjša in kasneje propadejo, kar vidimo kot razredčeno lasišče.

androgena plešavost

Pospešeno izpadanje las se pri moških začne že v puberteti, ko pride do povišanega nivoja androgenov. Pri ženskah pa pride do pospešenega izpadanja las  v menopavzalnem obdobju, ko se pojavi neravnovesje med moškimi spolnimi hormoni (androgeni) in ženskimi spolnimi hormoni (estrogeni).

Pri moških se običajno začne pospešeno izpadanje las v predelu čela, kar vidimo kot postopno pomikanje lasne linije nazaj, kasneje se začne lasišče redčiti na centralnem delu lasišča in se počasi pomika navzven. Lasje na zatilju ne izpadejo, saj nimajo receptorjev za androgene hormone.

Pri ženskah pride do pospešenega izpadanja las v osrednjem delu lasišča, vendar le redko pride do popolne plešavosti. Običajno opažamo močno razredčeno lasišče, sami lasje pa so tanki in kratki.

Z zdravljenjem plešavosti je priporočljivo začeti čimprej ko jo opazimo, saj so rezultati v tem primeru boljši. Preventivna uporaba preparatov proti plešavosti ni smiselna.

Na tržišču so številni preparati – šamponi, tinkture, losjoni, kapsule, ki obljubljajo rešitev za vaše težave. Vendar je za zdravljenje androgene plešavosti v topikalni obliki znanstveno dokazano učinkovit le minoksidil. Pri ženskah se uporablja v 2% raztopini, pri moških v 5% raztopini. Od sistemskih zdravil je pri moških učinkovit finasterid v odmerku 1mg dnevno, pri ženskah pa uporabljamo zdravila z antiandrogenim učinkom kot sta ciproteron acetat (vsebujejo ga nekatere kontracepcijske tablete) in spironolakton. Učinek je boljši pri kombinaciji topikalnega in sistemskega zdravljenja.

Prve učinke zdravljenja opazimo šele po 6 mesecih, včasih tudi kasneje. Naprej opazimo zmanjšano izpadanje las, šele kasneje opazimo povečano gostoto, seveda če smo začeli z zdravljenjem pravočasno, ko so lasni mešički še ohranjeni. V kolikor želimo ohranjati gostoto las je potrebno doživljensko zdravljenje, saj po opustitvi zdravil po določenem času lasje ponovno začnejo izpadati.

Trajnejša rešitev je kirurško presajanje las. Lasje se odvzamejo iz zatiljnega dela lasišča, ki ni občutljivo na androgene hormone. Pri kirurškem zdravljenju lahko nastanejo določeni zapleti in je zelo drago.

V kolikor se za zdravljenje ne odločite je možno predele razredčenega dela lasišča prekriti z lasuljami, tupeji, lasnimi vsadki in podaljški, ter posebnimi barvili za lasišče.