IPL ni LASER

V tem prispevku vam bomo na kratko pojasnili, kakšna je razlika med tema metodama.

Torej kakšna je glavna razlika med laserjem in IPL?

IPL je kratica za intenzivno pulzno svetlobo (Intense Pulsed Light). Te naprave proizvajajo širokospektralne pulze nekoherentne svetlobe. Takšnim pulzom nato z različnimi filtri zožamo valovno dolžino na določen spekter, ki učinkuje npr. na dlake.  IPL naprave, ki so za domačo uporabo ali se uporabljajo v kozmetičnih salonih imajo majhno energijo in so večinoma neučinkovite.  Estetske postopke moramo s takšnimi napravami ponavljati v nedogled, kar škodljivo vpliva na površino kože. Medicinske IPL naprave, ki jih uporabljajo v nekaterih medicinskih centrih imajo višje moči, so bolj učinkovite in z njimi lahko rokuje le medicinsko izobraženo osebje.

LASER je kratica za ojačevanje svetlobe s spodbujanim sevanjem valovanja (Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation). Glavna značilnost te svetlobe je velika intenziteta, koherentnost in značilna valovna dolžina. Laserske naprave proizvajajo svetlobo visoke energije, zato lahko z laserskimi napravami rokuje le medicinsko izobraženo osebje. Zaradi visoke energije in točno določene valovne dolžine svetlobe je terapija z laserskimi napravami zelo učinkovita, vedno pa mora biti opravljena po točno določenem postopku in pod zdravniškim nadzorom.  V medicinskih centrih, kjer se ukvarjamo z estetskimi posegi večinoma uporabljamo laserje različnih valovnih dolžin (Nd:YAG, Er:YAG, diodni). Vsak laser je namenjen natančno določenim posegom, kot so na primer odstranjevanje dlak, odstranjevanje žilnih sprememb, odstranjevanje kožnih izrastkov, virusnih bradavic, mozoljev, zdravljenje glivičnih okužb nohtov itd.

laser nohti

Laserskih in IPL naprav ne gre mešati, ker gre za popolnoma drugačno tehnologijo. Tudi z IPL napravami lahko odstranjujemo dlake, vendar so manj učinkovite od laserskih. Svetujemo vam, da za estetske posege, kjer se uporablja intenzivna svetloba, izberete medicinske centre s strokovno usposobljenim osebjem. Izogibajte se kozmetičnim salonom, kjer so strokovno premalo podkovani in vam zavajajoče ponujajo lasersko odstranjevanje dlak in druge posege z IPL napravami.