Pomlajevanje obraza

Mimika obraza nam omogoča izražanje čustev in neverbalno sporazumevanje. Obraz je tudi edini del telesa, ki je v vseh letnih časih odkrit in izpostavljen zunanjim dejavnikom, zato se na njem hitreje pokažejo znaki staranja. Glavna zunanja dejavnika, ki pospešujeta staranje sta sonce (UV žarki) in kajenje, zato je pred pomlajevanjem priporočljivo opustiti nezaščiteno izpostavljanje soncu in kajenje.

Prvi znaki staranja vaše kože so izguba sijaja in napetosti, pojav gubic in gub, kasneje pojav povešene, ohlapne kože. Do slednjega pride zaradi tanjšanja povrhnje plasti kože, izgubljanja elastičnih vlaken in kolagena v globljih plasteh kože ter zmanjševanja maščobnih blazinic v podkožju. Zaradi pretiranega izpostavljanja soncu se lahko na koži pojavijo rjave lise. S staranjem se pojavi še oslabelost obraznih mišic kar še dodatno postara poteze obraza.

Za pomlajevanje obraza obstajajo nekirurške in kirurške metode. Z nekirurški metodami pomlajujemo predvsem povrhnje plasti kože, s katerimi odstranjujemo pigmentne madeže, globoke pore, drobne brazgotine, gubice in gube, vplivamo pa lahko tudi na volumen obraza. Med nekirurške metode spadajo pomlajevanje s kemičnimi pilingi, z botulinum toksinom (Botox, Vistabel), polnili s hialuronsko kislino (Juvederm), radiofrekvenco (Pelleve) in laserji. 

Za pomlajevanje zgornjih plasti kože, kjer je najpogostejši vzrok staranja vpliv UV žarkov, so najprimernejše metode kemični pilingi, laserji in dermabrazija. Z omenjenimi metodami postane povrhnjica debelejša, koži se povrne sijaj in čvrstost, učinkovito odstranimo pigmentne lise, hkrati pa odpravimo plitke gubice okrog oči in ust.
Za odpravljanje izraznih (mimičnih) gub, ki nastanejo zaradi večletnega in prekomernega krčenja obraznih mišic je najbolj učinkovita metoda vbrizgavanje botulinum toksina (Botox, Vistabel) v mišico, ki se zaradi učinka toksina ne more skrčiti. Tako preprečimo nastanek mimičnih gub in vaša koža postane ponovno gladka in napeta. Zgladimo lahko gube med obrvmi, gubice ob zunanjih očesnih kotih (račje tačke), gube na čelu, nosu, vratu, zgornji ustnici in dvignemo položaj obrvi. 

Botox1

Za pomlajevanje obraza, pri katerem je prišlo do zmanjšanja volumna in deluje utrujeno, upadlo, uporabljamo polnila, ki izgubljen volumen nadomestijo. Polnila so snovi, ki se pod kožo vbrizgajo s tanko iglo. S polnili dosežemo tridimenzionalno preoblikovanje obraza, popravimo obrazne poteze in odpravimo gube. Učinkovita in edina varna so polnila s hialuronsko kislino, katerih glavna prednost pred ostalimi polnili je naravno razgrajevanje v tkivu.

Filerji1

Za tiste, ki si želite povsem neinvazivnega pomlajevanja brez zbadanja in je čvrstost vaše kože le nekoliko zmanjšana ali pa imate plitke gube, je najprimernejše pomlajevanje z radiofrekvenco - Pelleve. S pomočjo radiofrekvence segrevamo globoke plasti kože, kar povzroči krčenje kolagena in vzpodbudi tvorbo novega. Učinek je viden takoj po posegu, koža postane čvrsta in napeta. Metoda je primerna za glajenje plitkih do srednje globokih gub na obrazu, vratu, dekolteju in rokah. 

Pelleve roke

Za katero metodo pomlajevanja se odločimo je odvisno od posameznika. Nažalost nobena metoda ne odpravi vseh posledice staranja, zato jih je potrebno pogosto kombinirati, da dosežemo željen učinek.

Katera metoda je prava za vas? Tega odgovora ne boste našli v reviji ali na spletu. Pred vsakim posegom je potreben pregled pri zdravniku, ki se ukvarja s pomlajevanjem, da vam svetuje, katera metoda oz. metode so za pomladitev vašega obraza najbolj primerne. Potrebna je natančna analiza obraza, pogovor o vaših željah in o pričakovanih učinkih posamezne metode, ki bo ustvarila naraven, mladosten videz in vaše osebno zadovoljstvo.

Povezave:

Strokovni prispevek Pomlajevanje z radiofrekvenco - Pelleve

Strokovni prispevek Glajenje gub z botulinum toksinom - Botox

Strokovni prispevek Glajenje gub s polnili s hialuronsko kislino - filerji

Strokovni prispevek Kemični piling s sadnimi kislinami - AHA PILING

Cenik estetskih posegov pomlajevanja

Cenik Botox