Očesni pregled

Vas zanima kako poteka pregled v okulistični ambulanti? Bo kaj bolelo?

Brez skrbi, očesni pregled je neboleč. Da poteka pregled v očesni ambulanti prijetno se še posebej potrudimo pri otrocih, ker je otrokov prvi stik z nami ključen za nadaljno uspešno zdravljenje.

okulistični pregled

Očesni pregled v okulistični ambulanti se začne pri naši prijazni medicinski sestri, ki vas povpraša o vaših težavah in opravi začetne očesne meritve (refraktometrija, tonometrija). Nato vas povabimo v očesno ordinacijo, kjer se udobno namestite na preiskovalni stol. Zdravnik glede na vaše težave opravi različno obsežen očesni pregled. Vse metode so neboleče, nekoliko neprijetna je lahko le močnejša svetloba, s katero zdravnik posveti v vaše oko. Po končanem pregledu vam zdravnik pojasni ključne ugotovitve pregleda ter skupaj z vami sestavi načrt zdravljenja oz. morebitnih nadaljnih preiskav. Želimo si, da pri pregledu aktivno sodelujete s vprašanji, na katere vam bomo z veseljem odgovorili.

Opravljamo naslednje vrste samoplačniških očesnih pregledov:

Pregled za predpis očal ali kontaktnih leč zajema:

 • refraktometrijo in keratometrijo
 • določitev vidne ostrine in dioptrije za očala ali kontaktne leče
 • pregled lege kontaktne leče na roženici z biomikroskopom
 • učenje vstavljanja in odstranjevanja kontaktnih leč ter njihovega vzdrževanja

V kolikor se odločite za nakup očal v Medicinskem centru Betnava vam pregled podari Auer optika.

Osnovni očesni pregled se opravi pri obolenjih zunajih očesnih delov (ječmenček, fibromi, bradavice, ektropij, entropij) in zajema:

 • refraktometrijo
 • določitev vidne ostrine in dioptrije za očala
 • pregled zunajih očesnih delov (veke)
 • presvetlitev optičnih medijev
 • pregled očesnega ozadja pri ozki zenici – presejalni pregled za glavkom in starostno degeneracijo rumene pege

 

Razširjen očesni pregled se opravi pri obolenjih sprednjega in/ali zadnjega očesnega segmenta (vnetja, degenerativne spremembe veznice in roženice, siva mrena, glavkom, degeneracija rumene pege, diabetična retinopatija, plavajoče motnjave) in zajema:

 • refraktometrijo
 • določitev vidne ostrine in dioptrije za očala
 • orientacijsko nekontaktno merjenje očesnega pritiska
 • pregled zunajih očesnih delov (veke)
 • pregled sprednjega očesnega segmenta z biomikroskopom
 • pregled očesnega ozadja pri široki zenici (midrijaza) Opozorilo: tri ure po pregledu očesnega ozadja pri široki zenici ne smete upravljati z motornimi vozili!

 

Pregled otrok do 12 leta starosti in otrok, ki škilijo poteka nekoliko drugače. Za natančno določitev dioptrije pri otrocih opravimo skiaskopijo. Pred pregledom je potrebno otroku kapati Atropin kaplice po navodilih oftalmologa (navodila), s katerimi zavremo akomodacijo očesne leče. Po pregledu bo otrok še kakšen teden videl nekoliko bolj megleno.
V ceno pregleda niso zajete Atropin kapljice, ki jih po receptu izdelajo v lekarni (cena 30 do 35 EUR)!

Dodatne preiskave:

 • Orientacijsko nekontaktno merjenje očesnega pritiska - pnevmotonometrija

Nekontaktno merjenje očesnega pritiska se opravi z pnevmotonometrom. To je naprava, ki na vašo roženico pihne zelo hiter zračni pulz in izračuna očesni pritisk glede na preoblikovanje roženice, ki ga zračni pulz povzroči.

 • Natančno kontaktno merjenje očesnega pritiska - aplanacijska tonometrija

Kontaktno merjenje očesnega pritiska je standardna metoda za merjenje očesnega pritiska pri bolnikih z glavkomom ali sumom na glavkom. Opravi se z aplanacijskim tonometrom, katerega del na rahlo prislonimo na omrtveno in obarvano roženico. Pred meritvijo oči omrtvimo z anestetičnimi kapljicami , tako da je preiskava neboleča.

 • Pregled barvnega vida

Pregled barvnega vida se opravi s posebnimi Ishihara tabelami, kjer bolnika prosimo, da prebere različno obarvane znake ali številke.

 • Test z Amslerjevo mrežico in navodila za uporabo doma

Test z Amslerjevo mrežico se uporablja za ugotavljanje in spremljanje obolenj rumene pege. Bolnik opiše spremembe, ki jih vidi na posebej oblikovani mreži.

 • Merjenje količine solz in kvalitete solznega filma – Schirmerjev test in BUT

Merjenje količine solz ali Schirmerjev test se opravi s posebnim vpojnim papirjem, ki ga zataknemo za rob vek. Meritev traja do 5 minut. Merjenje kvalitete solznega filma se opravi pri sumu na pomanjkanje maščobnega sloja solz. Roženico pobarvamo s posebnim barvilom in merimo hitrost razpada solznega filma.

 • Gonioskopija – pregled očesnega zakotja s kontaktnim steklom

Pregled očesne ga zakotja s kontaktnim steklom se opravi pri bolnikih z glavkomom ali sumom na glavkom. Oko omrtvimo s kapljicami in na zrklo položimo kontaktno lečo za pregled očesnega zakotja. Pregled je povsem neboleč.

 • Pregled očesnega ozadja s trozrcalnim kontaktnim steklom

Pregled očesne ozadja s trozrcalnim kontaktnim steklom se opravi pri bolnikih s plavajočimi motnjavami, bliskanjem ali izpadom v vidnem polju. Oko omrtvimo s kapljicami in na zrklo položimo kontaktno lečo za pregled očesnega ozadja. Pregled je povsem neboleč.

 • Pregled vidnega polja z avtomatskim perimetrom

Pregled vidnega polja z avtomatskim perimetrom se najpogosteje opravi pri bolnikih z glavkomom ali sumom na glavkom. Omogoči nam odkrivanje obolenja in spremljanje uspešnosti terapije. Pregled vidnega polja oprevimo še pri bolnikih z obolenjem ali sumom na obolenje mrežnice, vidnega živca in vidnih poti v možganih ter pri določenih nevroloških obolenjih.
Pri pregledu vidnega polja se udobno namestite pred kupulo naprave in gledate naravnost v fiksacijsko točkov sredini kupule. Nato se v kupuli na različnih mestih pojavljajo bele pike različne intenzitete, vi pa za vsako zaznano  piko pritisnete na gumb, ki ga držite v roki. Pregled se opravi za vsako oko posebej in traja od 5 do 20 minut.

Cenik očesni pregledi

CENIK

Pregled za predpis očal
ali kontaktnih leč 30 €

Osnovni očesni pregled 45 €

Razširjen očesni pregled 55 €

Pregled otrok 55 €

Kontrolni očesni pregled 45 €

Pregled za šoferje
A in B kategorije 40 €

Pnevmotonometrija 5 €

Pregled vidnega polja
z avtomatskim perimetrom 35 €

Globinsko slikanje
očesnega ozadja - OCT 30 €

Barvno slikanje
očesnega ozadja 30 €

Pahimetrija
(merjenje debeline roženice) 20 €

Bris veznice za bakterijsko
kulturo in antibiogram 40 €

Bris veznice na Klamidijo (DIF) 85 €